14 Mart 2007 Çarşamba

Milli Bayramlar Dini Bayramlar (Milli ve Dini Bayramlar)

Milli Bayramlar
Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a ayak bastığı gündür. Türkiye'nin ulusal bayramıdır. Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı yurdun her yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. "Gençlik ve Spor Bayramı"

Her yılın 23 Nisan günü, 23 Nisan 1920 yılında TBMM'nin kuruluşunun kutlandığı, çocuklara armağan edilmiş tek ulusal bayramdır.

Cumhuriyet Bayramı, 29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından ilan edilen Cumhuriyet yönetim biçiminin kutlandığı Türkiye'nin resmî bayramlarından bir tanesidir. Ulusal bir bayram olan Cumhuriyet Bayramı her yıl resmi törenlerle kutlanır.Bu törenlerde her yer süslenir.Tüm okullarda ve meydanlarda çeşitli etkinlikler yapılır.Şiirler okunur marşlar söylenir.Cumhuriyetin kuruluşu tekrar yaşanır.

Zafer Bayramı, 1922 yılında 22 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında galibiyet ile tamamlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taaruz) anmak için kutlanan bayramdır. Gerçekte, tüm düşman birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra olsa da, 30 Ağustos, sembolik olarak, ülke topraklarının düşmandan arındığı günü temsil eder.

Dini Bayramlar
Dini bayramlar, yeryüzünde yaşayan çeşitli dinlere mensup toplulukların belli bir tarihte, yılda bir kere bir veya birkaç gün sevinç gösterileriyle ve ayinlerle, ritüellerle kutladığı günlerdir.

Müslümanlar her yıl iki dini bayram kutlar: 1. Ramazan Bayramı, 2. Kurban Bayramı. Dini bayramlar, ulusal bayramlardan farklı olarak ay takvimine göre düzenlendiğinden her yıl 10 gün erken gelirler. Bir insan ömründe (ortalama 70 yılda) dini bayramların bu dönüşümünü üç kere izleyebilir. Yani bir kışa, yaza veya baharlara gelen bayramları ömründe üç kere görebilir.

Kurban bayramı adını Müslümanların Allah rızası için büyükbaş veya küçük baş hayvan kurban etmesinden alır. Kurban Bayramı'nda İbrahim Peygamber'in oğlu İsmail Peygamber'i kurban etmek istemesi de anılır. Aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Bayramda da Bayram Namazı kılınır ve bayram hutbesi okunur.

Ramazan bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun sonunu ifade eder. Ramazan ayı biterken, oruç da biter ve Ramazan bayramının ilk günü olan Şevval ayının birinci gününde oruç tutulmaz. Ramazan bayramının bu ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır, namazdan sonra ise hutbe okunur. Bunların ardından bayrama dair etkinlikler başlar; aile ve arkadaş ziyaretleri, çeşitli eğlenceler gibi.

Bayramın ilk gününden önceki güne arefe veya arife denir. Ramazan Bayramı, Şevval ayının birinci günü başlar, üç gündür. Kurban Bayramı, Zilhicce'nin 10. günü başlar, dört gündür. Bayram günü oruç tutulmaz, çalışılmaz (çalışanlara ücretleri iki kat ödenir), icra takibi yapılmaz, resmi yerler kapalıdır, herkes sevinç içinde eğlenir, fakat dini bayramlarda Latinlerdeki gibi festival ve faşing havası yoktur.

Hristiyanlar ise, pazar günü tatil ve ayin yaparlar. Noel, Paskalya, Azizler Günü, Meryemana, Göğe Çıkış bayramları Katoliklerin önemli bayramlarıdır. Ortodoks Hristiyanlar ayrıca Ortodoks bayramını kutlarlar. Hint bayramları Makara sankranti, Vasant panchami, Sivarat, Holi'dir.

Hiç yorum yok: